20100904

Gambar Purba & Reunion


Siapa sangka sekeping gambar kelas separa purba tahun 1996 yang diletakkan Mael Katak di laman sosial facebook mampu mengumpulkan kembali hampir seluruh manusia yang ada dalam gambar. Bermula dengan borak-borak kosong sehinggalah tercipta idea untuk reunion hari raya nanti. Semua excited nak jumpa. Maklum saja lah dah lama tak berjumpa.

Mengikut tinjaun gua pada facebook masing-masing dalam gambar. Boleh tahan ramai juga yang dah kahwin. Terutamanya yang perempuan. Ini gua tengok berdasarkan status dan gambar pada album. Yang mengandung ada sorang. Yang sakit tenat ada sorang. Tak kurang juga ada yang dah menjanda. Ini gua tak tipu. Gua dapat info dari sumber yang boleh dipercayai.

So, lepas masing-masing dah berbincang sehingga notification facebook gua hampir jejak angka 3000. Maka sebulat suara telah memilih tarikh 16 September 2010 ataupun raya ke-7 atau Hari Malaysia sebagai tarikh reunion. Memang cun. Gua memang cadang nak cuti lama. Nak perabih cuti tahun gua yang berbaki 25hari setengah. Itu pun kalau bos kecik luluskan permohonan gua nak cuti sebulan lebih.

***
Gua ada meeting tergempar. Bos kecik minta gua kumpulkan semua.
Meeting ringkas lebih kurang 20minit. Sebelum habis meeting bos kecik ada tinggal pesan; "Jangan lupa raya ke-6 tau, takut ada yang terlajak cuti pula nanti...."

***
Gambar purba makin kabur dalam ingatan gua. Gua kena outstation pergi Paka, Terengganu raya ke-6 sampai 25hb. Masa reunion nanti, baru gua ingat nak bercerita gua nyanyi lagu Wings miming masa hari guru dulu. Entah diorang ingat lagi ke tak. Itu belum cerita main buah gatal sampai huru hara satu sekolah. Sampai sekolah minta makcik kantin buat air garam buat sapu dekat budak-budak yang kena pedajal dengan gua and the gang. Belum lagi cerita WWF. Masa ni, scene wrestling memang tengah naik. Tak tahu semua tu lakonan Razor Ramon sama Undertaker Kelabu. Undertaker Purple masa tuh belum main wrestling lagi. Sibuk gali kubur agaknya.

Nampak gaya gua cerita semua ni kat facebook aje la nanti..Cilakak!

Notakaki: Gua masa kecik memang tak comel, dah besar comel sikit :)

No comments: