20081229

Hitam putih kehidupan

Entah mengapa film black & white kini semakin kurang diminati. Aku pun kurang pasti.
Mungkin banyak lomographer tak tertarik dengan film black & white akibat terpedaya dengan propaganda lomography.com yang selalu menggembar-gemburkan penggunaan slide color film pada kamera lomo.

Tapi memang tak dapat dinafikan niat asal pembeli kamera lomo ialah inginkan “warna-warna ajaib” pada setiap gambar yang di snap.
Aku akui, aku sendiri tertarik dengan lomo kerana “warna-warna ajaib” itu.
Tapi akhir-akhir ini aku seperti ingin bereksperimentasi dengan film black & white.
Hampir 4tahun bergelumang dengan scene lomography, ini lah kali pertama aku load film black & white.

Ini percubaan pertama aku. Menggunakan camera LC-A. Film Agfa Scala Black & White 200.
Hasil foto black & white yang tidak seberapa.





8 comments:

mim said...

gambar 1st terbaik kangkang lahh weh.
:D

rezazer said...

aku belum cuci lagi bnw aku,
da lah salah asa.
shit.

iyanloser said...

moga2 berhasil...
develope bnw nih bole bikin nipis dompet...

keng said...

aku punya 1st b&w x jadi...
robin x pandai dev pure b&w..
kecewa giler...
neh ada satu b&w lum develope...
akan kukirim melalui jibam...
dev kat kl...
huu...
harap2 menjadi...

delina said...

gila cun!

budak indie said...

bang, lomography ini apa?
apa barang main film. skang semua pakai dslr. agagaga

Ikmal Ibrahim said...

klau nak murah, pakai bnw c41 la...same je kot...hehehe.

ape2 pun, hasil yang tak menghampakan...ko memant loser la!!!

whahahaha...

Ikmal Ibrahim said...

memant satu!!! kasik bungkus!!!