20081229

Imbas kembali 2003

5 tahun dulu aku pernah menganggotai sebuah kugiran hardcore di JB.
Band kecil-kecilan. Tak sehebat mana. Masih mentah. Tak punya bakat.
Pie (*Ijtima) bermain drum dengan rujukan buku nota nya. Kalau tertinggal buku tuh, kacau bilau jamming.
Bigshow (*Oscar In The Middle) di posisi guitar. Tapi buta code-code guitar. Tak tau apa itu F, G, A, B etc.
“Apa yang penting ialah message...” kata Bigshow yang berusia 15tahun waktu itu.

Tapi cukup lah untuk aku mengisi masa lapang dengan meletakkan sedikit komitmen pada band.
Duit gaji bekerja part time dengan seorang wireman separuh mahir digunakan untuk membayar kos studio jamming.
Atau menanggung kos bermain di show-show sekitar JB dan KL.
Semangat hardcore punk meluap-luap dalam diri waktu itu.
Perform 3 pieces pun jadi...

Tak sempat meriliskan apa-apa material kecuali sebuah rakaman video percuma di Hello Studio, Larkin, JB.
Lalu dikomersialkan tanpa segan silu. Sampai sekarang aku segan sendiri nak tengok.

Beraksi kali terakhir di Hard Core Fest 2004 JB sebagai opening band untuk show hari ke-2.

.....................................................................................

Disember 2008

Malam itu lepas maghrib, aku pick-up Keng dan Ayep.
Aku plan nak pusing-pusing Jusco Tebrau. Perkara wajib setiap kali pulang ke JB.
Aku text Mael. Mael tak reply.
Dia sibuk karaoke kat Diva rupanya. Raya Haji pun sempat karaoke...

Masa lalu kat depan Body Shop. Aku terserempak dengan seorang yang aku sangat kenal.
Pie. Ya, Pie bersama isteri tercinta. Sibuk menolak seorang baby comel dalam stroller.
Alhamdulillah .....

Cepat betul masa berlalu...
Aku tersenyum mengenang kenangan dulu...
Tiada lagi buku nota Pie.....
Tiada lagi nota-nota lirik dengan tulisan tangan Bigshow....
Dan tiada lagi FLASHBACK.....


*Ijtima / Oscar In The Middle – zine diy hardcore punk yang diusahakan penama di atas waktu itu.

Notakaki: Aku masih lagi hardcore punk. Walaupun aku sekarang tidak se`hardcore dulu, tapi diy hardcore punk banyak mengajar aku erti kehidupan yang sebenar supaya aku tidak menjadi seperti robot anarki yang telah diprogramkan....

10 comments:

keng said...

haha
terharu menjadi yg 1st...
selamat menjadi blogger bro!!!

reza! said...

jgn lupe,moqh selaku guitarist session..
hehehe

LELAKI MISTERI said...

haha..abesla...xboleh mkn la mr pecahkepala.blogspot...yan dah start blogging weh...

mim said...

ayat terakhir tuh,meleleh.
=]

delina said...

ahem.

nuruz said...

finally.. =p
pasni tdo blog, makan blog, mimpi pon blog la
jawabnye...

Si Jambi Darat said...

Perghhh...entri ni best!
aku terkenang zaman2 dulu..
ramai kawan2 aku yg dah kawen..
dan dah x jadi hc lagi..
aku je yg x kawen2 lagi..
hahahaha...
rinduuu...
zaman dulu2..

iyan said...

zaman lu kurus2 endy...
skang lu dah ade perut...

a-a said...

yelah kerana video percuma 2 la iyan digelar yan lompat di poli dulu
heheheh
ingat aku lg?

iyan said...

aa...
ingat....
anak da berape skang?