20081230

Lupakan 2008, kembalikan 88

2008 semakin hampir dengan penghujungnya.
Apa azam tahun baru? Aku pernah ada azam ke?
Oh lupa.. Azam tahun baru aku nak merealisasikan azam tahun 2007 yang tergendala.
2007? Apa azam 2007?
Nak merealisasikan azam tahun 2006.
Azam 2006? Samalah macam jawapan di atas. Senang cerita.

Tak perlu tunggu tahun baru, baru nak berazam-azam nih.
Bila-bila pun boleh berazam.

..............................................................................................................................................

Aku memang tak pernah terlibat dalam meraikan tahun baru atau hari-hari seangkatan nya.
Atau bahasa up to date nya celebrate.
Paling koman dulu aku pernah lepak kat kedai siam mengeteh, makan kuaci sambil tengok aksi-aksi mat rempit tunjuk skill masing-masing masa malam merdeka.
Aku sendiri tak tahu kenapa aku tak berapa nak “into” dengan kegiatan seumpama ini.

2 hari lepas aku ada melibatkan diri dengan aktiviti berfaedah.
Beriadah dengan kawan-kawan di kedai mamak sambil borak-borak kosong.
Macam-macam topik yang dibualkan.
Sampai lah ke topik tahun baru. Aku diam. Pasang telinga.

Baharom : Malam tahun baru nih lepak mana?
Borhan : Curve? Sana best. Ramai orang.

Baharom buat muka kelat sambil tunjuk isyarat jangan pada Borhan.
Berkali-kali isyarat dibuat. Tanda tidak setuju.

Borhan : Kenapa?
Baharom : Tak best. Kat sana ramai budak sekolah.

Borhan diam seribu bahasa. Tarik muka.
Mungkin sebab idea nya ditolak mentah-mentah.
Topik itu terhenti di situ. Tanpa konklusi yang tepat lokasi celebrate ditahun baru.
Baharom mahu pulang awal. Esok result PMR keluar.
Dia harus bangun pagi, ke sekolah dan ambil keputusan.

PMR???

Notakaki: Baharom dan Borhan adalah nama rekaan. Nama sebenar terpaksa aku rahsia kan untuk kebaikkan Baharom. Kepada Baharom, nama “otai” cuma gelaran.
Umur Baharom belum otai lagi. Masih lagi 15 tahun.
Dan yang paling penting masih lagi bersekolah.

8 comments:

mim said...

pergh
nih cerita time menepung busuk nih
hahaha
:D

delina said...

macam kenal je baharom dgn borhan tu.

baharain said...

haih baharom borhan. apaa nak jadi ngan lu berdua nih.

reza! said...

bahar ngan badrul nak letak mane?

iyan said...

baharain?
nama nak sama mcm baharom...

azri_fi said...

haha...mmg xbleh blah la cerita ni...

susudalambotol said...

ooo. dah ada blog! ;) kita sama kan, kurang gemar celebrate-celebrate ni :)

pipiyapong said...

hehehhe..baharom ngan borhan memang kacip..