20090821

Selamat Berpuasa

2 hari lepas gua ke dispensari opis gua. Itu pun lepas gua rasa suhu badan gua tak berapa stabil. Tekak pula sakit-sakit. Badan lemah-lemah. Dokter yang periksa gua cakap gua cuma demam biasa. Tapi dia bagi gua ubat punya lah banyak. Sempat jugak dia pesan kalau lagi 2 hari demam tak baik, dia mintak gua pergi cek darah. Bukan apa, takut-takut terkena jangkitan H1N1. Kata demam biasa, tapi dapat mc sampai 2 hari. Gua jadi musykil sikit.

Sebelum tengah hari gua da sampai rumah. Lepas makan ubat terus gua tidur sampai malam. Gua ulang, sampai malam. Bermulalah kehidupan gua yang maha bosan. Bangun, tido, bangun, tido. 2 hari ni gua cuma makan roti. Patutnya dekat-dekat nak puasa ni selera makan lain macam sikit.

.....................................................................................

Lepas 2 hari gua tengok suhu badan gua still tak stabil. Panas lain macam. Tapi gua slumber mandi air sejuk. Badan rasa sengal-sengal. Pening-pening. Lemah. Kayuh basikal 5km terus gua patah balik naik rumah. Konon-konon nak lawan rasa lemah lar.

Gua nekad untuk buat pemeriksaan darah. Semalam gua ada lar search internet. Cek simptom-simptom H1N1. Padahal gua dah tau da. Tapi gua nak double confirm. Cilakak betul. Lebih kurang sekarang je simptom dengan kondisi gua. Lagi lar buat gua risau.

Dekat pusat rawatan orang punya lah ramai. Tapi gua sabar tunggu turn. Nasib baik awek-awek nurse kat situ baik-baik. Sampai turn gua, gua terus request sama dokter nak buat pemeriksaan darah. Dokter akur dengan arahan gua. Itu pun lepas gua jegilkan mata gua sikit.

Ek eleh... Gua ingat sakit sangat kena ambil darah. Macam kena gigit nyamuk je. Buat penat gua je baca surah-surah lazim. Tak lama lepas tu, result darah gua siap. Berdebar juga jantung gua. Gua dalam kepala otak dah fikir bukan-bukan. Tengah fikir nak wasiat basikal gua dekat siapa. Sebab itu je la harta yang gua ada.

Dengan tenang dokter beritahu, gua bebas H1N1. Tapi condition darah gua tak berapa nak stabil sekarang. Mungkin ada jangkitan bakteria atau kuman. Dokter minta gua datang hari Isnin nanti. Buat pemeriksaan darah sekali lagi. Terus dia buat 1 appointment letter bagi kat gua.

Sekian.

4 comments:

ryoma said...

Aku macam kenal ko....ko dulu PRS eh masa kat teknik?

iamstradust said...

doktor tu cun tak?

Nad Zainal said...

lah ko tak penah amik darah lg ke yan? ahahahaha gedik sgt nak rasa. try rasa masuk ubat aa. best dok!

Nyahmampat said...

Lu tak masuk opis laa hari ni yer??